ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΝ …ΓΑΪΤΗ

Ολοκληρώθηκε η 5η τοιχογραφία στους εσωτερικούς τοίχους του σχολείου. Αυτή τη φορά επιλέξαμε να απεικονίσουμε τους «ΛΑΘΡΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ» του Γιάννη Γαΐτη (1923-1984). Ο Γιάννης Γαΐτης υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του Μοντερνισμού στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας τα γνωστά «ανθρωπάκια» του σαν αγγελιοφόρους των ιδεολογικών και καλλιτεχνικών του στοχασμών. Από το 1980 και μετά, οι μορφές αυτές, που δεν έχουν καμία ατομική υπόσταση, αποκτούν τρίτη διάσταση και μπαίνουν στο χώρο σαν κατασκευή, σαν σκηνικό, σαν χρηστικό αντικείμενο, σαν παιχνίδι, σαν έπιπλό, σαν ύφασμα. Χαρακτηριστικά στοιχεία των έργων αυτής της κατηγορίας είναι η επανάληψη, η τυποποίηση, η μετωπική απόδοση και η αυστηρή οργάνωση.

Ο Γαΐτης ήταν βαθιά ουμανιστής. Το ανθρωπάκι του γεννιέται από την αγάπη που έχει στον Άνθρωπο. Τον ενδιαφέρουν οι βαριές συνέπειες του βιομηχανικού πολιτισμού, όπως η ανωνυμία, η απομόνωση, η αλλοτρίωση, η ισοπέδωση, η ομοιομορφοποίηση, η επιπεδοποίηση, ο υπερπληθυσμός, και η υπερκατανάλωση. Ο άνθρωπός του δεν έχει ηλικία, το φύλο του είναι πολλές φορές αμφίβολο.

Το έργο του μόνο φαινομενικά είναι pop (popular). Στην πραγματικότητα απομυθοποιεί με τρόπο καυστικό και ειρωνικό την καταναλωτική κοινωνία και γελοιογραφεί τις λειτουργίες, τους θεσμούς και τα σύμβολά της.

Μαθητές/τριες που συμμετείχαν:

ΛΑΓΚΑΔΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ (Α1)

ΛΑΓΑΔΙΝΟΥ ΙΩΑΝΝΑ (Α1)

ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (Α3)

ΓΚΑΜΟΥΡΑ ΣΟΦΙΑ (Α1)

ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟΥΛΑ (Α2)

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ (Α3)

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ (Β3)

ΜΠΟΥΖΗ ΚΩΝ/ΝΑ (Γ2)

ΜΠΑΧΑΡΙΔΗΣ ΦΩΤΗΣ (Γ2)

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΜΑΡΙΑ (Γ3)

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΕΥΑ (Γ2)

ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ΕΙΡΗΝΗ (Α4)

Υπεύθυνος καθηγητής: ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ