ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ – Ενημέρωση μαθητών και επιμόρφωση εκπαιδευτικών

Στις 24/04/2024 υλοποιήθηκε στο σχολείο μας θεωρητική ενημέρωση των μαθητών αναφορικά με τις βασικές ενέργειες και τα πρωτόκολλα παροχής πρώτων βοηθειών σε περιπτώσεις ανάγκης, από τον πιστοποιημένο εκπαιδευτή Βασίλειο Παναγιωτόπουλο.

Μετά την ενημέρωση των μαθητών πραγματοποιήθηκε από τον κ. Παναγιωτόπουλο επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που περιλάμβανε θεωρητική ενημέρωση αλλά και πρακτική εκπαίδευση.

Οι εκπαιδευτικοί μεταξύ άλλων ενημερώθηκαν για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε αλλά και αυτές που πρέπει να αποφύγουμε σε περιπτώσεις που χρειάζονται Πρώτες Βοήθειες, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσης του θύματος και να μειωθούν οι πιθανότητες μη αναστρέψιμων βλαβών.

Δόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες για παροχή πρώτων βοηθειών με τους απαιτούμενους χειρισμούς, σε καταστάσεις όπως αιμορραγία (πχ της μύτης ή και από ξένο σώμα), ζάλη και τάση για λιποθυμία, δάγκωμα φιδιού, τσίμπημα εντόμου, αλλά και περιπτώσεις που το θύμα αδυνατεί να επικοινωνήσει μαζί μας (τροχαίο, πνιγμός) και χρειάζεται να ελέγξουμε αν αναπνέει, τον τρόπο απελευθέρωσης των αεραγωγών (πχ από «γύρισμα» της γλώσσας)  και την εφαρμογή Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) σε ενήλικα αλλά και σε βρέφος. 

Χρησιμοποιήθηκαν στο ρόλο του θύματος, ειδικές κούκλες αλλά και οι συνάδελφοι σε ρόλο θύματος και παρόχου της βοήθειας εναλλάξ.

Στο τέλος έγινε επίδειξη της χρήσης απινιδωτή και η αρχική εγκατάσταση της απαραίτητης συσκευής αυτόματου απινιδωτή στο σχολείο μας.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Βασίλη Παναγιωτόπουλο για την εξαιρετική εθελοντική παρουσίαση και επιμόρφωση και υποσχόμαστε να ανανεώσουμε το ραντεβού μας την επόμενη χρονιά με πρακτικού χαρακτήρα επιμορφωτικές δράσεις που θα αφορούν κυρίως μαθητές.