ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS KA1

Το σχολείο μας συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Εrasmus+ KA101:Επιμόρφωση προσωπικού σχολικής εκπαίδευσης.

 Η σχολική μας κοινότητα αποφάσισε τη συμμετοχή μας στον άξονα της ευρωπαϊκής  επιμόρφωσης Erasmus+ KA1 και επιχορηγήθηκε από το ΙΚΥ για το πρόγραμμα με τίτλο Μotivated learning to boost Inclusive Education (Η Ενθαρρυντική Μάθηση αρωγός της Συμπεριληπτικής Εκπαίδευσης). Στο πρόγραμμα επιλέχθηκαν να συμμετέχουν έξι εκπαιδευτικοί, διαφόρων ειδικοτήτων οι οποίοι  δείχνουν ενδιαφέρον για αυτοβελτίωση, με εμπειρία στο χώρο της εκπαίδευσης, με διάθεση για εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων, και τη θέληση να ενσωματώσουν όλους τους μαθητές στην εκπαιδευτική διαδικασία. Πρωταρχικό μέλημά μας είναι η παροχή στήριξης σε μαθητές που προέρχονται από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, χαμηλού κοινωνικο-οικονομικού προφίλ που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά μαθητικής διαρροής, καθώς και σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Έτσι, έχει προγραμματιστεί ένα σχέδιο δράσης  με 3  ευρωπαϊκές  κινητικότητες  επιμόρφωσης σε διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Οι κινητικότητες είναι οι εξής:

  1. “Dealing with cultural and linguistic diversity successfully” in Vienna.
  2. “Motivation in Seville.
  3. “Structured Study Visit to Schools/Institutes and Training Seminar for Teachers and Other School Staff” in Sweden.

Στόχος του εκπαιδευτικού μας ιδρύματος είναι η αναβάθμιση  της παρεχόμενης εκπαίδευσης όχι μόνο στη σχολική μας μονάδα, αλλά και στην  ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα. Για το λόγο αυτό, μετά τη λήξη του σεμιναρίου, θα σχεδιαστούν δράσεις  και θα εφαρμοστούν άμεσα όλες οι καλές πρακτικές μέσα στη τάξη. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν  δραστηριότητες διάχυσης της παρεχόμενης εκπαίδευσης στην ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα, στο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας και στη τοπική κοινωνία με σεμινάρια, ημερίδες, συνεντεύξεις στο τοπικό τύπo, ανάρτηση μαθησιακών αποτελεσμάτων  στην ιστοσελίδα του ιδρύματός μας, στην πλατφόρμα του e-twinning και στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο. Ταυτόχρονα, θα γίνει αξιολόγηση της επιμόρφωσης.

Μακροπρόθεσμα, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά, αφού η εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων  θα βοηθήσει  στην προαγωγή της γνώσης, στη  βελτίωση  της παρεχόμενης   εκπαίδευσης και ενθάρρυνσης των μαθητών, στη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία και στην πλήρη εξάλειψη της μαθητικής διαρροής. Επίσης, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με την ευρωπαϊκή διάσταση της παιδείας αναπτύσσοντας συναισθήματα αδελφοποίησης και συνεργασίας των λαών μέσα από τις ιδιαιτερότητές τους.

Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί:

Ράλλης Διονύσιος: Διευθυντής

Τάγιου Ευφροσύνη: Συντονίστρια

Τόγια Κωστούλα

Μπούρα Βασιλική

Αραπογιάννη Αγγελική

Μάσσαλας Μάριος