Οι μαθητές ζωγραφίζουν… Γκουέρνικα

Μετά το “Μαντολίνο και Κιθάρα” έτοιμη και η δεύτερη τοιχογραφία μας με θέμα την ΓΚΟΥΕΡΝΙΚΑ (1937) του Πικάσο σε μια εναλλακτική έγχρωμη εκδοχή του πρωτότυπου έργου.


Λίγα λόγια για το έργο:

Η Γκουέρνικα, κωμόπολη της βόρειας Ισπανίας βομβαρδίστηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς από την αεροπορία του Αδόλφου Χίτλερ. Ο Πικάσο, εξαιρετικά επηρεασμένος από την καταστροφή της Γκουέρνικα, δημιούργησε μια αινιγματική σύνθεση, με ακρωτηριασμένες μορφές ανθρώπων και ζώων σε μαύρο, άσπρο και γκρίζο, ως φόρο τιμής στη μικρή πόλη που βομβαρδίστηκε ανελέητα από τις δυνάμεις του φασισμού. Το έργο εκφράζει την προσωπική αλληγορική άποψη του καλλιτέχνη για τη φρίκη, τη βία και την κτηνωδία του πολέμου.  Μια απεγνωσμένη έκφραση είναι χαραγμένη στις μορφές που έχει ζωγραφίσει, από τις οποίες «ακούγονται» κραυγές πόνου και δυστυχίας. «Ακούγεται» όμως και η διαμαρτυρία του ίδιου του Πικάσο για το βομβαρδισμό των άμαχων πληθυσμών.  

Η Γκουέρνικα είναι μια εικόνα γεμάτη με αντιπολεμικά μηνύματα, μια έντονη διαμαρτυρία εναντίον του πολέμου και της καταστροφής που αυτός σπέρνει. Τα μήνυμα που θέλει να περάσει ο ζωγράφος είναι απλό: «ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ». 

Στη δημιουργία τοιχογραφίας, συμμετείχαν οι μαθητές της ‘Α Τάξης : 


Ανδριοπούλου Ρία 

Βλασσόπουλος Νούλης 

Γκαμούρα Σοφία 

Ζησιμοπούλου Χαρά 

Θεοχάρη Ελευθερία 

Ιορντάκε Αθηνά 

Καλογεροπούλου Χρύσα 

Λαγκαδινού Δήμητρα 

Λαγκαδινού Ιωάννα 

Μπικίνη Φλωρεντία 

Μπίρμπα Παναγιώτα 

Ντακούλιας Διονύσιος 

Οικονομόπουλος Περικλής 

Παπανικολάου Γωγώ 

Σπυρόπουλος Θύμιος 

Σπυροπούλου Άννα-Μαρία 

Φραγκούλη Ειρήνη

Υπεύθυνος καθηγητής: Παπασταύρου Κων/νος