ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΝ… ΜΟΝΤΡΙΑΝ!

Σύνθεση σε κόκκινο, κίτρινο και μπλε.

Έτοιμη και η 3η τοιχογραφία που έφτιαξαν οι μαθητές μας, αυτή τη φορά επιλέγοντας ένα έργο του Μόντριαν από τη δεκαετία του 30’.

Ο Piet Mondrian είναι γνωστός για τους πίνακές του με μαύρες γραμμές και παραλληλόγραμμα βασικών χρωμάτων. Οι πίνακες κατά τη δεκαετία του 1930 χαρακτηρίζονται από το γενικότερο ύφος του νεοπλαστικισμού και αποτελούν αφηρημένες γεωμετρικές συνθέσεις, όπου κυριαρχούν λεπτές, μαύρες, οριζόντιες ή κάθετες γραμμές σχηματίζοντας ένα είδος πλέγματος που διακόπτεται από την παρουσία έγχρωμων γεωμετρικών όγκων, συνήθως παραλληλόγραμμες ή τετραγωνικές επιφάνειες. Ένα σημαντικό στοιχείο της ιδιαίτερης τεχνοτροπίας του Μοντριάν είναι ο μινιμαλισμός και η απλοϊκότητα των νέων συνθέσεων.

«Αυτά τα απλά σχήματα, που θα μπορούσαμε ίσως κι εμείς να φτιάξουμε μ’ έναν χάρακα και δυο σωληνάρια με μπογιές, κρύβουν μια ολόκληρη κοσμοθεωρία και μια θρησκευτική αναζήτηση. Εντυπωσιάζουν τελικά όχι απλώς επειδή είναι αφαιρετικά και σε απ’ ευθείας σχέση με τον κυβισμό αλλά και επειδή θέλουν να μας οδηγήσουν στην ανακάλυψη της ουσίας της ζωής. Μια ουσία που μπορεί να είναι λιτή, τετράγωνη και ελαφρώς έγχρωμη πάνω στο ασπρόμαυρο φόντο της.»

Μαθητές/τριες που συμμετείχαν:

ΚΟΣΚΟΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΡΕΓΚΛΗ ΦΑΙΔΡΑ

ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ΕΙΡΗΝΗ

ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ

ΘΕΟΔΟΣΑΚΗ ΕΜΜΑ

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ

ΜΠΑΣΙΛΑΡΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΠΟΥΡΟΥΜΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Υπεύθυνος καθηγητής: ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ

Φωτογραφίες από τον μαθητή Μποχντάν Χλαβίς!